Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1.  Britse parlement wil de controle over de Brexit overnemen

Komt er een debat over élk Brexit-scenario? Volgens Labour-leider Jeremy Corbyn moet dit wel gebeuren in het Britse Lagerhuis.

Er liggen meerdere amendementen te wachten op een stemming in het Lagerhuis dinsdag. Elk voorstel dat wordt aangenomen kan het moeilijker maken voor premier Theresa May om zelf de koers van de Brexit uit te stippelen.

Bekijk op Business Insider: de belangrijkste voorstellen over de Brexit waarover het Britse Lagerhuis dinsdag stemt

2. Versoberde subsidieregeling zonnepanelen gaat pas in 2021 in

Het wordt een jaartje later. De zogenoemde salderingsregeling voor eigenaren van zonnepanelen, waar particulieren veel profijt van hebben, gaat pas in 2021 op de schop. Dit meldt minister Wiebes van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer. Aan de nieuwe, versoberde regeling blijken nog te veel haken en ogen te zitten.

Lees op Business Insider: 5 dingen die je moeten weten over de nieuwe subsidieregeling voor zonnepanelen – spoiler: je MOET vanaf 2020 een ‘slimme’ meter hebben

3. ASML lijft de failliete chipmachinemaker Mapper in

Het Delftse Mapper had het nieuwe ASML moeten worden, maar die droom is nu voorbij. De chipmachinemaker uit Veldhoven neemt zijn failliete concurrent over.

Het merendeel van de 240 werknemers van Mapper krijgt een baan aangeboden bij ASML. Zij kunnen daar alleen niet verder sleutelen aan de e-beamtechnologie waar Mapper bijna twee decennia aan heeft gewerkt. ASML neemt het intellectueel eigendom over, maar zet de ontwikkeling van de machines stop.

4. Geen snelheidslimiet op de Duitse Autobahn

De Duitse regering voert toch geen algemene snelheidslimiet in op de Autobahn. De discussie daarover ontstond afgelopen week toen een Duitse regeringscommissie voorstelde om een maximumsnelheid in te voeren, om zo de impact van het verkeer op het klimaat te beperken. Op dit moment geldt er op Duitse snelwegen geen snelheidslimiet, tenzij een verkeersbord anders aangeeft.

De commissie stelde voor om een limiet van 130 kilometer per uur te hanteren. Op die manier zou het verkeer in Duitsland minder CO2 uitstoten en zou het makkelijker moeten worden om de klimaatdoelen te halen. Er kwamen al meteen veel geschokte reacties op het voorstel, en nu heeft de Duitse regering het plan van tafel geveegd.

5. Dubai deelt prijzen uit voor gendergelijkheid: alle winnaars zijn man

De winnaars van Dubai's jaarlijkse prijzen voor gendergelijkheid zijn allemaal man, zo bleek bij de uitreiking van de awards in de Arabische stad afgelopen weekend. De Verenigde Arabische Emiraten doen het niet eens zo slecht als het aankomt op gendergelijkheid. Vrouwen en mannen zijn nergens in het Midden-Oosten gelijkwaardiger.

De beelden van een volledig mannelijk prijswinnaarsclubje zorgden wel voor het nodige commentaar.

6. Huawei-topvrouw is aangeklaagd in de VS

De Amerikaanse justitie heeft de financiële topvrouw van het Chinese Huawei maandag aangeklaagd. Meng Wanzhou wordt onder meer beschuldigd van bankfraude. Ook zou Huawei in de VS hebben geprobeerd om bedrijfsgeheimen van T-Mobile in de VS te stelen.

Meng werd op 1 december aangehouden in het Canadese Vancouver. Ze dreigt te worden uitgeleverd aan de VS. De Chinese regering noemt de aanklachten "oneerlijk en immoreel".

7. Ministeries werken aan mogelijke invoering rekeningrijden

Nederland heeft nog veel werk aan de winkel, wil het de doelen voor 2020 op het gebied van energie en klimaat halen. En dus laait de discussie weer op: is rekeningrijden een optie, om er zo voor te zorgen dat we met z'n allen minder kilometers rijden? Het kabinet-Rutte III zegt zich te verzetten tegen de komst van rekeningrijden, schrijft de Volkskrant, maar op ministeries wordt al wel gewerkt aan de mogelijke invoering.

En zo erg vinden Nederlanders dat ook niet, blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van de krant. Een ruime meerderheid van de 3.263 ondervraagden, 58 procent, is voor het afschaffen van de wegenbelasting en voor een vorm van rekeningrijden.

8. KLM wordt géén prijsvechter: maar wat dan wel?

Ben Smith, sinds september de nieuwe bestuursvoorzitter van Air France-KLM, heeft tijdens een bezoek aan het bemanningencentrum van KLM op Schiphol verwarring gezaaid over zijn plannen. Smith ontkende dat er plannen zijn om KLM om te vormen tot een 'prijsvechter' en van Air France een 'A-merk' te maken, zoals Franse media meldden.

Maar wat Smith wel wil met de Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij, werd niet duidelijk, aldus de voorzitter van de vakbond voor cabinepersoneel Anette Groeneveld tegenover het FD.

9. Dividend van Philips levert meer op dan sparen

Technologieconcern Philips zet dit jaar vol in op het paaien van beleggers. Dat betekent onder meer een 6 procent hoger dividend van 0,85 euro per aandeel, zo bleek dinsdag bij de presentatie van de jaarcijfers van 2018.

Het dividend wordt verhoogd naar 0,85 euro per aandeel. Op basis van de openingskoers van Philips van maandag komt dit neer op een dividendrendement van 2,5 procent. Dat is duidelijk meer dan je momenteel met sparen kunt behalen. De hoogste rente op een deposito dat 20 jaar vaststaat bedraagt momenteel 1,9 procent.

10. Trump houdt State of the Union op 5 februari

De Amerikaanse president mag toch langskomen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. De Democratische leider Nancy Pelosi heeft Donald Trump uitgenodigd om op 5 februari zijn jaarlijkse State of the Union-toespraak te komen geven.

Trump zou zijn 'troonrede' op 29 januari houden, maar Pelosi gaf vorige week geen toestemming vanwege de gedeeltelijke 'shutdown' van de overheid. Die werd afgelopen vrijdag beëindigd toen er overeenstemming werd bereikt over financiering voor overheidsdiensten tot in elk geval 15 februari.

11. Nikkie de Jager gaat meedoen aan Alpe d'HuZes voor overleden broertje

Nikkie de Jager, beter bekend als visagiste NikkieTutorials, gaat in juni meedoen aan Alpe d'HuZes. Ze gaat lopend de Franse berg Alpe d'Huez op om geld op te halen voor kankeronderzoek, vertelde ze maandag in RTL Boulevard. Ze wil 10 duizend euro ophalen.

Het broertje van De Jager, Mikai, overleed vorig jaar mei aan de ziekte. De visagiste beëindigde haar deelname aan het spelprogramma Wie is de Mol om terug naar haar familie te gaan. "Mikai had een zeldzame en agressieve vorm van kanker", zei ze in het programma. "Geld inzamelen voor onderzoek is van vitaal belang om te overleven."
 

Nieuws gemist? Dit zijn de belangrijkste punten van gisteren.

 

Bekijk de best gelezen verhalen op Business Insider van afgelopen maandag:

 

Volg Business Insider Nederland ook op Instagram. Met elke week de beste sollicitatietips, inspirerende quotes en opvallende nieuwtjes. Volg ons en blijf op de hoogte!